Conselleria d'Educació, Universitat i R
L’economia circular serà la temàtica del Seminari Internacional de Turisme INTO 2019
L'esdeveniment comptarà amb ponents internacionals com Daniel Christian Wahl i testimonis d'empreses estatals i locals com Ecoembes, BMI o Son Amar.
caib.es 15/11/2019 - 08:59:53

L’economia circular serà la temàtica del Seminari Internacional de Turisme INTO 2019

L'esdeveniment comptarà amb ponents internacionals com Daniel Christian Wahl i testimonis d'empreses estatals i locals com Ecoembes, BMI o Son Amar

Aquest dijous s'ha presentat la catorzena edició del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme (Seminari INTO) a càrrec d'Agustina Vilaret, secretària autonòmica d'Universitat i Recerca i Política Lingüística; Pep Lluís Pons, director general de Política Universitària i Recerca i, Marta Jacob, membre del comitè científic del Seminari. L’objectiu de les jornades, que tendran lloc el 28 i 29 de novembre al ParcBit, és impulsar la innovació i fomentar la competitivitat i el creixement de la cadena de valor de la indústria turística. En l'edició d'enguany, el Seminari INTO es centrarà les oportunitats de l’economia circular en el turisme, una temàtica que es presenta com una necessitat per respondre els reptes de la sostenibilitat ambiental als quals ens afrontam en el món global i que són particularment evidents a l'arxipèlag.

L’economia circular és un concepte econòmic que s’interrelaciona amb la sostenibilitat. L'objectiu és que el valor dels productes, els materials i els recursos (aigua, energia,…) es mantingui en l’economia durant el major temps possible, reduint al mínim la generació de residus. Divulgar i conscienciar sobre aquesta nova modalitat d’economia és un dels objectius de l’INTO 2019. En aquest sentit, la titular de la Secretaria autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha assegurat que "l'economia circular és crucial per a la sostenibilitat" i que és molt necessària aplicar-la "en empreses turístiques que generen molt residus o consumeixen molta energia". Per la seva banda, la membre del comitè científic, Marta Jacob, ha explicat que un dels objectius és "dissenyar un model que impliqui tots els actors" per tal d'implantar "no només l'economia circular sinó també les tres R -reduir, reutilitzar, reciclar-" en el sector turístic. 

Entre el públic assistent hi haurà professionals del sector empresarial, de la recerca, de l'àmbit acadèmic, estudiants i representants de les administracions públiques, entre d'altres. Pel que fa al format i com en les anteriors edicions, el Seminari s’estructurarà en ponències procedents d’experts en el tema, un taller pràctic o workshop per implicar i fer participar les empreses, així com un encontre de reunions bilaterals per propiciar oportunitats de negoci i sinergies empresarials.

L'esdeveniment comptarà amb ponents reconeguts internacionalment com Daniel Christian Wahl, consultor i educador internacional, especialitzat en desenvolupament regeneratiu, disseny de sistemes complets i innovació transformativa. Wahl reflexionarà sobre si és possible un turisme regeneratiu i com el turisme pot servir de catalitzador de la regeneració regional, les economies circulars, i la resiliència climàtica.

Des del Regne Unit també hi assistiran investigadors com el doctor Paul Ekins, professor de política de recursos i medi ambient de UCL Institute for Sustainable Resources, o Emma Whittet, Project Manager-Food Waste a Zero Waste Scotland. Pel que fa a la participació d'empreses de l'àmbit estatal, es comptarà amb els testimonis de Julio López, director de relacions institucionals d'Ecoembes i Jesús Huerta, director del departament nacional de Prescripció a BMI Group, entre d'altres. A més, hi haurà ponències d'empreses locals que treballen per implantar solucions mediambientals com Son Amar, ESTEL Ingeniería y Obras, TIRME o Iberostar.

Aquest seminari, organitzat pel Govern de les Illes Balears des del 2004, ha tingut més de 2.000 assistents i s'han analitzat diverses temàtiques relacionades amb productes turístics com el cultural, el nàutic o el de salut, instruments de màrqueting com el branding o el social media. A més, s'han tractat qüestions com noves tecnologies amb potencial per a la indústria turística com la intel·ligència artificial o l’internet de les coses (IoT). El Seminari Internacional INTO compta amb un comitè científic format per la Dra. Marta Jacob (UIB), Dr. Juan Mulet (Dr. Enginyer en Telecomunicacions), Dr. Diego Medina (ULPGC) i Dr. Joan Enric Capellà (fundador i CEO de SOM Hotels).


Reciente
Visto
Comentado