El PI
El Pi presenta esmena a la totalitat als Pressuposts de la CAIB per a 2020
La formació considera que aquests Pressuposts no afronten els grans reptes del pròxim any.
el-pi.com 15/11/2019 - 14:14:35

El Pi presenta esmena a la totalitat als Pressuposts de la CAIB per a 2020

La formació considera que aquests Pressuposts no afronten els grans reptes del pròxim any

Font critica que els comptes mantinguin una pressió fiscal “massa elevada” i que es perverteixi la naturalesa de l’Impost de Turisme Sostenible

El Grup Parlamentari El Pi – PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS ha enregistrat avui matí una esmena a la totalitat al Projecte de Llei de Pressuposts Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’exercici 2020. El Pi considera que aquests Pressuposts no donen resposta a les necessitats reals dels ciutadans de les Balears i no afronten els grans reptes del pròxim any: l’alentiment econòmic, el Brexit i la incertesa relativa a la demanda turística.

La formació critica l’augment dels Pressuposts en 435,4 milions d’euros (un 8% respecte a l’any passat) en concepte de deute i préstecs- un increment d’un 39,61%- i no pel que fa a la inversió, que es veu disminuïda en 30 milions d’euros. Els Pressuposts Generals de la CAIB per a l’any 2020 són, segons El Pi, una clara mostra de la manca d’influència del Govern de Francina Armengol a Madrid. El president i portaveu parlamentari d’El Pi, Jaume Font, destaca que “els ingressos pressupostats augmenten a través d’un major deute i dels préstecs i no gràcies a una millora del sistema de finançament autonòmic” i desitja que la conformació ràpida d’un nou Govern estatal “possibiliti el donar resposta a aquest greuge comparatiu per als ciutadans de les Illes Balears”.

Així mateix, El Pi lamenta que els comptes mantinguin una pressió fiscal “massa elevada” i que es perverteixi la naturalesa de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). Font recorda que “El Pi sempre ha estat partidari de l’eliminació de l’Impost sobre Successions i Donacions i de rebaixar el tram autonòmic de l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes. L’ús dels fons recaptats amb l’ITS per a despesa corrent és un símptoma evident dels pocs recursos amb els quals compta el Govern, el qual ha trobat, amb l'Impost Turístic, una forma per finançar la seva política d’inversions”.

El Grup Parlamentari El Pi assenyala, també, que no hi ha una aposta decidida per la diversificació del model econòmic i productiu de les Illes Balears. “El model actual continua sent excessivament dependent del sector turístic i les inversions en els sectors agrari, industrial i d’innovació són insuficients, com també ho és l’esforç pressupostari destinat a dinamitzar la petita i mitjana empresa”, assegura Font.

Als Pressuposts Generals de la CAIB per a l’any 2020 els falta, segons El Pi, una política balear potent envers la reconversió de zones turístiques madures i una millora substantiva de les infraestructures en matèria de sanitat, transport i/o medi ambient. La formació apunta que els recursos pressupostats no garanteixen “la urgent neteja ni el correcte manteniment” dels torrents ni resolen la problemàtica del difícil accés a l’habitatge. El Pi denuncia, també, les retallades patides per Abacua (13 milions d’euros menys), l’Ibisec (14 milions d’euros menys) i IB3 (10 milions d’euros menys).

La formació reclama la necessitat d’elaborar un Pla d’Eficiència a l’Administració autonòmica per tal de dur a terme polítiques efectives d’estalvi de fons públics.

 

Reciente
Visto
Comentado