Fanny Ferran.- és diplomada en Biblioteconomia i Documentació
Inca: El jurat ha decidit atorgar el premi en la modalitat de teatre dels Premis Literaris Pare Colom 2018 a l’obra titulada «Absència» de Ramon Pros i Fanny Ferran, poesia Laia Llobera i narrativa Miquel Sbert
Biografia autor Miquel Sbert i Suau.- (Llucmajor, 1952) és mestre (1972), llicenciat en Filologia Hispànica i doctor en Filologia Catalana (1992) amb la tesi La poesia de tradició oral.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 29/07/2018 - 10:06:00
Pare Colom 2018. Els prestigiosos guardons literaris en llengua catalana han estat, segons els membres del jurat, molt competits per la qualitat de les obres que han arribat a a sedàs final.

Inca fa entrega dels Premis Literaris en llengua catalana Pare Colom 2018. El claustre de Sant Domingo ha estat l’escenari de l’entrega dels premis Pare Colom 2018. Els prestigiosos guardons literaris en llengua catalana han estat, segons els membres del jurat, molt competits per la qualitat de les obres que han arribat a a sedàs final. Cal també subratllar, que a la present edició s’han rebut més de 100 obres. El jurat ha decidit atorgar el premi en la modalitat de teatre dels Premis Literaris Pare Colom 2018 a l’obra titulada «Absència» de Ramon Pros i Fanny Ferran.

A l’apartat de poesia ha resultat guanyadora l’obra «Boscana» de Laia Llobera. I, finalment, el guardó de narrativa ha recaigut a l’obra «Llibre de les calitges,» de Miquel Sbert, finalista a la passada edició. A l’acte hi han estat presents el Batle d’Inca, Virgilio Moreno, la consellera de Cultura, Fanny Tur, el tinent batle de Cultura, Antoni Rodríguez, representats de l’editorial Lleonard Munataner i diversos membres del Consistori inquer. La gala ha comptat amb l’actuació del grup Vers Endins amb l’espectacle mescla de poesia i música.

Biografia autora. Laia Llobera i Serra.- (Barcelona,1983) és una escriptora, poeta i traductora catalana. És Doctora en Llengua i Literatura Catalana i llicenciada.

Premi Pare Colom 2018 Teatre. Obra guanyadora: «D’ABSÈNCIA» Síntesi: La desaparició del Nil, un escriptor excèntric i neuròtic, reuneix a la seva dona, la Clara, i el seu millor amic, el Víctor. La Clara i el Víctor es proposen indagar el motiu de la desaparició del Nil. En la recerca per esbrinar la veritat, reviuran la seva joventut durant els anys seixanta, quan eren estudiants universitaris, i descobriran secrets tèrbols que cap dels dos havien confessat mai.

Biografia autors..Ramon Pros.- estudià interpretació a l’estudi Manuel Lillo&Txiqui Berrondo i es llicencia en interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha realitzat cursos amb Jurij Alschitz, Declan Donnellan i amb Victoria Savelieva. Ha treballat com actor. Com a dramaturg ha obtingut diferents premis pels següents textos: Has vist els peixos a les peixeres? (2010), guanyadora del 2n premi de texts teatrals de organitzat pel Centre Moral i Instructiu de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia 2010; L’Escapada (2010), guanyadora del premi de teatre Bambolina organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, El Turista (2015), microescena guanyadora del segon premi del 2n Concurs de Teatre breu de la Violeta (Gràcia, Barcelona), Ethika (2017), microescena guanyadora del primer premi del 4t Concurs de Teatre breu de la Violeta (Gràcia, Barcelona) i El darrer moviment (2017), microescena guanyadora del primer premi del Concurs de Teatre Arsènic–Roca Umbert (Granollers) Barcelona.

Fanny Ferran.- és diplomada en Biblioteconomia i Documentació (Universitat de Barcelona, 1999), llicenciada en Història de l’Art (Universitat de Barcelona, 2004) i llicenciada en Documentació (UOC, 2007). Ha realitzat dos cursos anuals d’interpretació al Teatre l’Escala. Com a dramaturga ha obtingut diferents premis pels següents textos: Has vist els peixos a les peixeres? (2010), guanyadora del 2n premi de texts teatrals de organitzat pel Centre Moral i Instructiu de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia 2010; L’Escapada (2010), guanyadora del premi de teatre Bambolina organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, El Turista (2015), microescena guanyadora del segon premi del 2n Concurs de Teatre breu de la Violeta (Gràcia, Barcelona), i Ethika (2017), microescena guanyadora del primer premi del 4t Concurs de Teatre breu de la Violeta (Gràcia, Barcelona).

Premi Pare Colom 2018 Poesia. Obra guanyadora: «BOSCANA». Síntesi: A Boscana l’autora continua el cicle místic que va iniciar amb el poemari anterior, Certesa de la llum, tot endinsant-se en les profunditats d’un bosc per on transita per retrobar-se amb ella mateixa, amb les seves arrels i amb l’ancestralitat de la terra i el poble. El llibre, de forts ressons orientals, també posa en valor aspectes com l’ecologia o la llibertat.

Biografia autora. Laia Llobera i Serra.- (Barcelona,1983) és una escriptora, poeta i traductora catalana. És Doctora en Llengua i Literatura Catalana i llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat els llibres de poesia: Cicles (Premi Divendres Culturals de Cerdanyola 2009), Més enllà dels grills (Premi Alella a Maria Oleart 2011) i Certesa de la llum (La Breu Edicions, 2014). La seva veu s’inscriu en les poètiques on l’impacte estètic a partir de la manipulació generativa del llenguatge és resultat d’una fusió de voluntat de dir i de manera de dir-ho. El poeta i assagista Lluís Calvo ha dit que la seva poesia va “a la recerca de l’essència, de les paraules clares que, tanmateix, sempre resten velades per uns déus que s’amaguen”. I el poeta Ricard Mirabete ha parlat de la seva “mística natural”.

Premi Pare Colom 2018 Narrativa. Obra guanyadora: «LLIBRE DE LES CALITGES». Síntesi: Presentada amb el títol provisional "padrí padrina", l'obra premiada, Llibre de les calitges, conté catorze narracions que, amb un cert lligam entre elles, tracten diversos esdeveniments, aïllats alguns, d'altres amb majors connexions, que són els records de narracions que els padrins -entès en sentit ampli com a familiars propers- contaven a un infant o a un jove. Són relats que se centren en les experiències, sovint amargues, de persones senzilles en els períodes difícils de la guerra civil o la postguerra, però també en moments anteriors com els primers decennis del segle XX i fins i tot més antics en algun cas. S'hi conten, amb registres diferents, fets que l'autor ha sentit contar. Són narracions de relats, contes de coses contades, per on hi transiten les víctimes del terror i de la injustícia, els botxins, les misèries i els valors humans. També la supervivència.

Biografia autor Miquel Sbert i Suau.- (Llucmajor, 1952) és mestre (1972), llicenciat en Filologia Hispànica i doctor en Filologia Catalana (1992) amb la tesi La poesia de tradició oral: aportació al catàleg de glosadors de Mallorca (els glosadors de Llucmajor i de la seva comarca). Ha exercit com a mestre (1972-1985) i com a professor de Llengua i Literatura Catalanes d’educació secundària per oposició (1985). Des del 1992 pertany al cos d’Inspectors d’Educació i se'n jubilà el 2012. Ha estat director de centres d’educació primària i de secundària. Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat dins l’administració educativa (director general d’Ordenació i Innovació Educativa, cap del Departament d’Inspecció Educativa, director de l’Institut d’Avaluació Qualitat del Sistema Educatiu de la Conselleria d’Educació i Cultura de les Illes Balears). Entre els seus llibres cal esmentar “Unions i desunions” de mestre Lleó: acotacions per a una teoria de valors (1991), la narració La cinta de plata (1992), Oh mar blava que ets de trista…

L’emigració a Amèrica al cançoner popular de Mallorca (2001) o l’obra, com a coautor, La cuina conventual a Mallorca. Espais, costumari i receptes (2006), S’Arenal, penombra als (meus) paradisos perduts (2009), El fornet de la soca. Filosofia i receptari (amb Tomeu Arbona, 2015). Ha publicat distints treballs monogràfics entorn de l’obra de Maria Antònia Salvà, com Maria A. Salvà i Ripoll. Apunts per a una cronologia mínima (1990); La fusió de cultura popular i poesia a l’obra de Maria Antònia Salvà (2008), Cala Gentil i l’Allapassa. Dos poetes, dos paisatges (2010).

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado