Mallorca i de la manufactura del calçat a la comarca del Raiguer.
Després d'uns quants anys de feina el Museu del Calçat i de la Indústria d'Inca estrena el nou projecte museogràfic amb el qual es vol donar un impuls al centre
Afortunadament, la indústria del calçat perdura avui a Mallorca i segueix produint malgrat les dificultats, i ha optat en alguns casos per la deslocalització i l'exportació de productes de gran qualitat i de fama.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 30/11/2018 - 05:39:00
Aina Ferrero, han presentat les novetats. «Amb aquesta estrena es materialitza tota una tasca de molts mesos per definir el futur d'aquest espai per convertir-lo d'un espai expositiu a un vertader centre.

El Museu del Calçat i la Indústria estrena el nou projecte museogràfic. Després d'uns quants anys de feina, el Museu del Calçat i de la Indústria d'Inca estrena el nou projecte museogràfic amb el qual es vol donar un impuls al centre. L'objectiu de tota la reinauguració d'aquest espai respon a la necessitat de donar una passa més per tenir un lloc públic que sigui referència de la història de la indústria a Mallorca i de la manufactura del calçat a la comarca del Raiguer. El Batle, Virgilio Moreno, i la regidora delegada del Museu, Antònia Sabater, juntament amb la responsable del recinte, Aina Ferrero, han presentat les novetats. «Amb aquesta estrena es materialitza tota una tasca de molts mesos per definir el futur d'aquest espai per convertir-lo d'un espai expositiu a un vertader centre museístic amb tot el que això comporta», ha explicat Sabater.

És important destacar que tot ha nascut de la feina del personal de museu que a finals del 2016 va començar a repensar el museu. Durant l'any 2017 i 2018 es va realitzar un estudi de públic compost per enquestes i grups de discussió que cercaven esbrinar com havia de ser el nou Museu desitjat pels inquers. Paral·lelament es va anar redactant el pla museològic i museogràfic seguint tota la normativa vigent i les recomanacions de diversos experts. Així, fins a dia d'avui, que s'ha aconseguit que el Museu del Calçat i de la Indústria sigui el lloc on els visitants puguin trobar la història de la sabata i de les seves indústries auxiliars a Mallorca, des del segle XIII fins a l'actualitat.

Maria de Lluc Fluxà. «Estam contents perquè molta gent s'ha sumat al projecte i això ens demostra que el museu pot ser un ens dinamitzador de la nostra ciutat», ha dit Moreno.

«Per nosaltres és molt important que la gran majoria de màquines, eines, sabates, dibuixos, documents, fotografies i altres objectes exposats han estat cedits o donats expressament al Museu per empreses i per- sones particulars de la comarca; no sols pel contingut que aporten si no pel valor sentimental que aporten, doten al museu d'ànima», ha comentat Sabater. També cal destacar la tasca dels estudiants de fusteria del projecte "Es Grop", el Centre de Formació i la Brigada de l'Ajuntament d'Inca van col·laborar amb tasques relatives al muntatge museogràfic. Finalment, les aportacions econòmiques d'empresaris i associacions de la zona han contribuït a la materialització del nou espai. La col·lecció permanent s'ha millorat i engrandit amb contribucions com el conjunt de peces sobre el calçat de la galerista Maria de Lluc Fluxà. «Estam contents perquè molta gent s'ha sumat al projecte i això ens demostra que el museu pot ser un ens dinamitzador de la nostra ciutat», ha dit Moreno.

L'exposició permanent del Museu del Calçat i de la Indústria comença amb un breu recorregut històric del calçat. Tot i que hi ha indicis que apunten que l'ésser humà va decidir protegir els seus peus nus dels perills del terra fa 40.000 anys, les primeres proves explícites que documenten l'existència de calçat són unes pintures rupestres espanyoles del 14.000 aC a les quals es representen homes i dones equipats amb botins de pell. Amb el pas dels segles, la necessitat primitiva del calçat origina el desenvolupament d'una important indústria arreu de tot el món.

A Balears, les activitats relacionades amb la pell sempre han gaudit d'una especial rellevància, i tenen en la fabricació del calçat el seu motor principal i el més antic testimoni de la indústria de les Illes. En el darrer quart del segle XIX la fabricació de calçat a Mallorca ja havia abandonat les formes més tradicionals i havia experimentat certs canvis en la producció. Entre 1980 i 1990 es visqué a l'illa una greu crisi ocasionada per factors com la globalització, les noves directrius econòmiques europees, la terciarització de l'economia o la dificultat d'adaptació als canvis en la producció del calçat. Afortunadament, la indústria del calçat perdura avui a Mallorca i segueix produint malgrat les dificultats, i ha optat en alguns casos per la deslocalització i l'exportació de productes de gran qualitat i de fama internacional.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado