El jurat ha decidit atorgar el premi en la modalitat de teatre dels Premis Literaris
Inca fa entrega dels Premis Literaris en llengua catalana Pare Colom 2019: En relació a l’edició anterior el nombre d’obres rebudes s’ha incrementat un 20% i s’han superat les 120 entregues
Premi Pare Colom 2019 Poesia. Obra guanyadora: «En el lliure clar de l’obert». Síntesi: Malgrat tractar-se d’un títol provisional, En el lliure clar de l’obert conté bona part del sentit d’aquest poemari.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 28/07/2019 - 09:40:00
“Aquests premis són una oportunitat, any rere any, de reivindicar la cultura, i en especial la literatura, com a senya d’identitat de la nostra ciutat i aconseguir posicionar-nos com a referent en aquest àmbit”.

Inca fa entrega dels Premis Literaris en llengua catalana Pare Colom 2019. El claustre de Sant Domingo ha estat escenari, un any més, del lliurament dels premis literaris Pare Colom. Uns guardons que es consoliden i han celebrat ja la seva dissetena edició. “Aquests premis són una oportunitat, any rere any, de reivindicar la cultura, i en especial la literatura, com a senya d’identitat de la nostra ciutat i aconseguir posicionar-nos com a referent en aquest àmbit”, ha assenyalat Virgilio Moreno durant la clausura de l’acte.

En relació a l’edició anterior, el nombre d’obres rebudes s’ha incrementat un 20% i s’han superat les 120 entregues. "La meva voluntat és la de seguir impulsant i consolidant aquests premis així com donar suport al conreu de la nostra llengua escrita", ha destacat la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Inca, Alice Weber. El jurat ha decidit atorgar el premi en la modalitat de teatre dels Premis Literaris Pare Colom 2019 a l’obra titulada «Popocatépetl» de Elies Barberà i Bolinches i el Sr. Jordi Boixadós i Bisbal. A l’apartat de poesia ha resultat guanyadora l’obra «En el lliure clar de l’obert, » de Víctor Gayà. I, finalment, el guardó de narrativa ha recaigut a l’obra «El dolç diagnòstic» de Xavier Zambrano.

Premi Pare Colom 2019 Teatre. Obra guanyadora: «Popocatépetl». Síntesi: POPOCATÉPETL planteja un dilema moral: com actuaríeu davant del cas d’una persona en coma irreversible.

A l’acte de lliurament dels premis hi han estat presents el Batle d’Inca, Virgilio Moreno; la tinent batle de Cultura, Alice Weber; la delegada de cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas; el director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca; representants de l’editorial Lleonard Munataner i diversos membres del Consistori inquer. La gala ha comptat amb l’actuació del grup Donallop.

Premi Pare Colom 2019 Teatre. Obra guanyadora: «Popocatépetl». Síntesi: POPOCATÉPETL planteja un dilema moral: com actuaríeu davant del cas d’una persona en coma irreversible, però que no està morta clínicament?. El personatge central al voltant del qual gira tot el conflicte és l’Enric Prat, 55 anys, casat, pare d’una xicota adorable i, sobretot, protagonista inconscient i, alhora, omniscient d’aquesta tragicomèdia. L’Enric observa les reaccions i els comportaments tant de la família, com dels amics, com dels professionals de la medicina davant d’una situació crítica: la seva pròpia vida/mort.

La peculiaritat del personatge teatral protagonista és justament aquesta doble dimensió: és present per al públic i per a si mateix, i absent per als altres personatges. La pregunta que pretén fer l’obra, i que per descomptat no té resposta, és: si us trobéssiu en la situació de l’Enric Prat, què pensaríeu de vosaltres mateixos, del vostre entorn i de la vostra situació, i quines decisions us agradaria prendre i traslladar als altres?

Biografia autors: Elies Barberà (Xàtiva, 1970). És actor i escriptor. Ha escrit poesia, narrativa i teatre. Ha publicat els llibres de poemes: Mata-rates (i altres vicis) (2003), Equilibrista (2004), Zoo (2007), Aixàtiva, Aixàtiva (2008), Allà on les grues nien (2009), Ulls, budells, cor, en format llibre-cd (2012), Les Transformacions, versions de poemes de Johannes Eyckermann (2018) i Orestes a Newtown (2019). El 2020 publicarà Balada enmig del bosc.

Ha publicat el llibre de relats Quaranta contes breus i un llarguíssim poema d’amor (2000) i la novel·la In faculis (2013). Pel que fa al teatre ha publicat En la Primavera perpètua (2010). Ha coescrit les obres 99% (2015, amb l’autor luxemburguès Ian de Toffoli) i Realpolitik (2016, amb Carles Fernàndez Giua). Aquestes tres peces les ha representat amb Teatre de l’Enjòlit, companyia de qual és cofundador.

Jordi Boixadós (Barcelona, 1958). És escriptor i traductor. També té un passat com a cantautor i des del 2012 s’ha iniciat en el món de la interpretació teatral i cinematogràfica amb diversos papers en curt i llargmetratges. Com a autor té publicades 8 obres amb les editorials Pòrtic, Columna i RBA, set de les quals són de narrativa i una és un llibre-joc humorístic. Popocatépetl, de la qual és coautor juntament amb Elies Barberà, és la seva primera peça teatral.

Ha traduït a català una quarantena d’autors d’anglès, francès i italià des de l’any 2011 per a Proa, Edicions 62, Empúries, Columna i Ara Llibres, entre els quals destaquen Jo Nesbø, J.G Ballard, Naomi Klein, Franck Thilliez, Jessi Burton, Gabriel Tallent, Federico Moccia o el Papa Francesc. Com a cantautor, Boixadós va editar 5 discos en solitari a la dècada dels 2000 i començaments de 2010, amb les discogràfiques Picap/Actual i Temps Record.

Premi Pare Colom 2019 Poesia. Obra guanyadora: «En el lliure clar de l’obert». Síntesi: Malgrat tractar-se d’un títol provisional, En el lliure clar de l’obert conté bona part del sentit d’aquest poemari. Es tracta, doncs, d’un cant a l’alliberament, un cant a l’espai obert, un espai sense pre-judicis ni pre-sentiments, sense lligams heretats ni valors imposats, un espai obert on reconèixer-se a si mateixa com a persona autèntica, autònoma i pròpia.Biografia autor:

Xavier Zambrano (Sant Sadurní d’Anoia, 1977). És llicenciat en Filologia Anglesa i traductor. El seu darrer poemari Va durar (Viena, 2017) va ser guardonat amb el Premi Josep M. López Picó de Vallirana. Anteriorment havia publicat els reculls Malvestats i paisatges (2014) i Marxarà el circ (2015). També ha publicat la novel·la negra Lleugera sang (Llibres del Delicte, 2018). Ha traduït obres d’Arthur Conan Doyle, R.L. Stevenson, D. H. Lawrence i Arnold Bennett.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado