GOB
El GOB considera un despropòsit la nova negociació del Conveni de Carreteres
La Planificació de Carreteres és una de les planificacions polítiques més obsoletes atenent els reptes de mobilitat i canvi climàtic que afrontam com a societat.
gobmallorca.com 09/04/2021 - 15:43:57
El GOB considera un despropòsit la nova negociació del Conveni de Carreteres


La Planificació de Carreteres és una de les planificacions polítiques més obsoletes atenent els reptes de mobilitat i canvi climàtic que afrontam com a societat.

El model que perpetua l'actual planificació de carreteres és un model expansiu en què, mandat darrere mandat, no es fa un replantejament d'arrel del model d'infraestructures viàries adaptades als reptes i realitat existent, sinó que, via inversions públiques, es segueix consolidant un model insostenible que ha generat un dels impactes més greus sobre el territori, agreujant a més ja la insostenible petjada en termes d'emissions derivades del transport terrestre a la nostra illa.

L'anunci de la Presidenta del Consell de renegociar el conveni de carreteres per donar cobertura a les inversions previstes a la planificació actual, sense plantejar tan sols, una revisió en profunditat d'aquest plantejament ens sembla inassumible. Per una banda, reconeix que s'ha fet despesa pública des de la institució sense tenir garantit el finançament de l'Estat i per l'altre, es dóna continuïtat i es consolida un model totalment sense atendre criteris de mobilitat, intermodalitat i el repte climàtic.

Recordam que des del GOB fa temps que demanam una paralització de totes les obres previstes dins el Pla de Carreteres actual fins a la seva modificació i atenent la declaració institucional d'emergència climàtica. Però ara no només veim que no hi ha intenció de tenir una modificació en profunditat del Pla de Carreteres, sinó que a més es dóna continuïtat a prioritzar noves inversions en carreteres en comptes d'un replantejament integral de la mobilitat a l'illa desatenent així, la necessitat d'un reenfocament de les inversions i propostes cap al transport públic i la disminució del transport vinculat a les grans infraestructures viàries.

Aquesta notícia a més, es suma avui a la notícia que ens arriba relativa al fet que la Llei de Canvi Climàtic Estatal ha desatès la possibilitat que les comunitats autònomes, en aquest cas, les Illes Balears, puguin dur endavant la proposta de prohibició dels cotxes dièsel. Esperem que el Govern tiri endavant tot i l'amenaça del Constitucional.

És el moment de ser agosarats. Estam en un moment clau i de cap de les maneres es pot seguir donant continuïtat a les polítiques que, precisament, són les que ens han abocat a una situació límit des del punt de vista climàtic, ecològic i territorial. No es pot declarar l'emergència climàtica i seguir amb les mateixes polítiques, com si res.
 
 
Reciente
Visto
Comentado