AGENCIA MANACORNOTICIAS 20/05/2024 - 06:44:00 |
Va actuar de presentadora Cati Veny que amb la seva soltesa habitual va conduir l’acte de manera dinàmica i divertida. Es varen anar alternant parlaments d’amics d’en Llorenç amb actuacions musicals |
ÈXIT DE LA RECORDANÇA DE LLORENÇ GIBANEL A S’AGRÍCOLA. Dins la setmana de festes de Sant Isidre va tenir lloc dimarts dia 14 un acte de recordança a Llorenç Gibanel que va resultar un èxit de públic ja que el saló d’actes es va quedar petit per la gran quantitat de gent que va voler assistir-hi. Aquesta va ser la segona part dels actes, que en la seva memòria han organitzat la seva família i l’Associació Cultural s’Agrícola, tota vegada que tres setmanes abans s’havia inaugurat una exposició de vinyetes i pintures d’en Llorenç.
Va actuar de presentadora Cati Veny que amb la seva soltesa habitual va conduir l’acte de manera dinàmica i divertida. Es varen anar alternant parlaments d’amics d’en Llorenç amb actuacions musicals, la qual cosa va fer que els assistents a la vetllada passessin una estona entranyable.
Varen parlar Llorenç Morey, Catalina Perelló, Antoni Ferrer, Antoni Sureda i Jaume Mesquida. Tots ells varen contar anècdotes de la seva relació amb en Llorenç i feren esment a característiques del seu tarannà com a persona amb una fina ironia i crítica amb la classe política, però de una gran noblesa.
En quant a músics varen actuar Tomeu Matamalas, el duet Femení Plural format per Alícia i Carme Gibanel que varen interpretar l’Al·leluia de Leonard Cohen, una de les seves cançons preferides, Ramon Febrer i Bàrbara Duran.
Finalment Llorenç Gibanel Velasco va donar les gràcies als participants i assistents amb nom de la família, el batle Miquel Oliver va dir unes paraules per mostrar la seva satisfacció pel reconeixement que es feia i va tancar l’acte el president Llorenç Femenias, tot recordant l’estreta relació que va mantenir en Llorenç amb s’Agrícola.
TAULA RODONA SOBRE EL FUTUR DE LA PREMSA ESCRITA A S’AGRÍCOLA. Dins el marc de les festes de Sant Isidre 2024 de l’Associació Cultural de S’Agrícola de Manacor, va tenir lloc el divendres dia 17 en la sala d’actes de l’Associació, una taula rodona amb una temàtica de molta actualitat: Quin futur té la premsa escrita en paper? . La taula estava composta pels periodistes Sebastiana Carbonell, Joan Barceló, Joan Payeras i Llorenç Riera. L’acte va ser moderat pel també periodista Sebastià Sansó, Tots ells amb una trajectòria periodística molt reconeguda.
Avui en dia amb les noves tecnologies digitals hi ha hagut un augment de noves revistes locals i nacionals digitals que poc a poc han anat desplaçant a les revistes escrites en paper.
Unes set revistes digitals s’han creat en poc temps, i de les revistes locals escrites en paper, després de la pandèmia han tancat les seves edicions Ala est, 7Setmanari i Perles i Coves, per distints motius. I tant sols tres revistes locals segueixen editant en paper, parlam de Manacor comarcal, Cent x cent i Porto Cristo. Durant el debat s’analitzà el futur de la premsa escrita local i nacional, l'intrusisme dins el món del periodisme, el cost elevat de la matèria prima, la manca d’interès de les generacions més joves per la premsa escrita en paper que ha estat substituïda per la nova tecnologia digital. La sala estava plena de gent que va gaudir del debat i va participar molt activament en el torn de les preguntes.
III CICLE DE POESIA A S’AGRÍCOLA. El passat dijous dia 16 de maig va tenir lloc a s’Agrícola la tercera part del III Cicle de Poesia que va consistir en la presentació de tres llibres de poesia recent: Rastre de plata de Carme Castells, Generació AZ de Juanjo Castelló i Dickinsonianes de Joan Antoni Cerrato, coordinat per Mª Magdalena Gelabert.
En primer lloc Mª Magdalena Gelabert va justificar l’absència de Juanjo Castelló per motius personals, va donar la benvinguda i va presentar als altres dos poetes. De J.A. Cerrato, docent de professió, va destacar el seu doble vessant de poeta i traductor i com a excel·lit en les dues facetes, rebent nombrosos premis dels seus poemaris i les seves traduccions de poetes anglesos tan destacats com E. Dickinson. Respecte a C. Castells, llicenciada en teoria de la literatura i literatura comparada, va subratllar la seva tasca com a gestora cultural, destacant el seu nomenament el 2023 com a directora gerent de Mallorca Literària i la seva nova faceta poètica amb el llibre Rastre de Plata. Malgrat la seva absència, la presentadora també va fer referència a la faceta poètica de J. Castelló i la presentació del seu poemari Generació AZ.
L’acte es va alternar amb les intervencions de Magdalena Gelabert i dels dos poetes. Es va descriure Dickinsonianes com un poemari estructurat en dotze parts on l’autor fa una reflexió poètica sobre el sentit de l’escriptura, la traducció i la creació i la seva influència de Dickinson tant per la forma com pel to, encara que l’autor va subratllat que potser sigui el seu llibre més personal. Rastre de plata, estructurat en quatre parts i un epíleg, és una reflexió profunda que qüestiona molts aspectes de la vida i fa èmfasi en la maternitat. Per últim els dos poetes varen parlar de les seves influències literàries i varen finalitzar amb la lectura de diversos poemes que varen provocar els aplaudiments del públic assistent.
LLIURAMENT DE L’A D’OR DE S’AGRÍCOLA A ANTONI RIERA.
El passat dissabte dia 18 de maig a l’església de Crist Rei de Manacor, amb una gran afluència de públic, es va fer l’acte de lliurament de l’A d’Or a l’economista i director d’Impulsa Balears Antoni Riera Font. L’A d’Or és la màxima distinció que atorga anualment l’Associació Cultural s’Agrícola a persones o entitats relacionades amb la nostra ciutat per reconèixer una trajectòria professional, artística, social o esportiva. En el cas d’Antoni Riera s’ha volgut premiar la seva tasca professional i investigadora en el camp de l’economia.
Va conduir l’acte de manera magistral Mª Magdalena Gelabert, la qual va donar pas en primer lloc a l’actuació de la soprano Maria Caballero acompanyada al piano per Andreu Riera que varen interpretar tres peces fent les delícies del públic.
Seguidament l’editor d’Última Hora Miquel Serra Magraner va ser l’encarregat de lloar els mèrits del guardonat. Va destacar per una banda les seves qualitats acadèmiques i professionals, fent un repàs a la seva trajectòria per les diferents escoles, instituts i universitats que va passar i també per les múltiples tasques i càrrecs que ha tengut al llarg de la seva vida laboral, i per una altra banda va exalçar el seu aspecte humà, destacant com a través d’una personalitat polièdrica s’amaga una persona amb una gran sensibilitat i una gran empatia.
Després va ser el torn de l’homenatjat el qual va començar agraint a l’Associació Cultural s’Agrícola per aquest reconeixement que implica entre altres coses l’atorgament del títol de soci d’honor de l’entitat i a la seva família la qual havia estat sempre el seu principal suport. Va tenir també paraules de gratitud pels seus alumnes amb els quals havia après Economia després de compartir amb ells les aules de la universitat durant trenta anys. En el seu discurs han estat presents les seus dues grans passions: l’economia i la poesia fent referència a cites d’alguns grans economistes com Lord Keynes i afirmant que quan té necessitat d’alimentar els seus somnis els aïlla en un poema.
A continuació després de la lectura de l’acte de la sessió de la Junta Directiva on es va elegir Antoni Riera com a guardonat de la present edició es va procedir a la imposició de l’A d’Or per part del president Llorenç Femenias i del batle Miquel Oliver.
En el torn final de paraules va parlar en primer lloc el batle Miquel Oliver, el qual entre altres coses va subratllar que Antoni Riera ha estat pioner en posar damunt la taula problemes socials i econòmics que patim avui i que ell va ser capaç de preveure amb antelació. En segon lloc, el President Llorenç Femenias va donar les gràcies a tots els presents per la seva assistència i va expressar la seva satisfacció pel fet que Antoni Riera hagués acceptat aquesta distinció que farà que a partir d’ara es pugui comptar amb ell com a soci d’honor de l’entitat.
Com a cloenda Maria Caballero i Andreu Riera interpretaren una coneguda peça que va fer vibrar per última vegada a tots els que omplien l’Església de Crist Rei.
Destacar finalment l’assistència de nombroses personalitats polítiques i acadèmiques com el batle de Manacor Miquel Oliver, el conseller de Turisme Jaume Bauçà, el conseller insular de Turisme Marcial Rodríguez, el rector de la Universitat Jaume Carod, el diputat Rafel Nadal, la directora general d’Hisenda i Pressupostos del Consell Maria Antònia Sansó, la diputada del Consell Maria Bauzà i altres regidors de l’ajuntament de Manacor. Fotografía de Joan Servera Cabrer, de Imatges.
- Dimoniada en S'Illot: El sábado 25 desde las 19:00 horas en la plaza del Llop, con Torrada, Baile de los Dimonis, y Ball de Bot a cargo de la Agrupación Sa Torre de Manacor
- LOS VIGILANTES DE SEGURIDAD SIGUEN SOMETIDOS A CONTINUAS AGRESIONES ANTE LA PASIVIDAD DE EMPRESAS, USUARIOS Y DISTINTAS ADMINISTRACIONES
- L’Ajuntament aprova el projecte per a la coberta de la zona esportiva del CEIP Reina Sofia de s’Horta
- El Consell de Mallorca ordena el cese de actividad de 10 pisos turísticos dedicados al alquiler turístico ilegal en un edificio de Palma
- PortsIB inicia las obras del nuevo tren de fondeo en Es Rivetó, en Portocolom en Felanitx, el proyecto modernizará los amarres y ordenará la zona (49.567 €)
- Manacor: La Institució Pública Antoni M. Alcover organitza Setmana llengua catalana i cultura popular amb els actes consolidats i nous formats, del 27 de gener al 7 de febrer
- El Renshinkan Manacor y Llevant obtiene 2 medallas de Oro y una de Bronce en el Campeonato de Mallorca Junior, el 9 de febrero en Ibiza al Baleares y luego España
- CITA PREVIA ITV: Imprescindible pasar la inspección periódica en cualquiera de las estaciones (Palma, Can Pastilla, Inca o Manacor): Al “871 57 55 44”. O bien en la web itv.mallorca.es
- L’Ajuntament d’Inca torna a convocar els Premis Literaris Pare Colom, que ja són un referent en la literatura catalana, 3.000 € en narrativa i premi de 1.200 € en les categories de poesia, teatre i assaig
- Día 25 a las 12 horas el organista titular de Santa Cruz, Bartomeu Manresa, ofrecerá un concierto en el órgano del Convento de San Vicente Ferrer de Manacor